Saturday, September 24, 2011

Tips Penjagaan Kura-Kura Kecil



Disebabkan ramai yang akan bela kura kura kecil nie dan nak tahu cara penjagaan dan pemakanan serta kebanyakkan entri pasal kura kura hanya terdapat dalam bahasa indonesia jadi aku pon ingin hasilkan satu untuk korang yang akan bela kura kura.

Kura kura yang aku bela ialah kura kura jenis red eared slider. Kura-kura yang kecil tapi akan membesar sehingga 13inci.

-First-
Untuk bela kura kura ialah korang kene ada bekas untuk jadikan tempat tinggal,kebanyakannya ada jual dekat kedai haiwan yang ada jual kura kura. Bekas dia kalau boleh besarlah sedikit biar ada tempat untuk die basking and berenang. Kalau korang nak jimat sangat,pakai tupperware jer. Tapi biarlah besar,luas and tinggi supaya dia tak lari. Plus,letaklah decoration batu.. kalau yang dah ada tempat basking tu ikut suka tapi yang pakai tupperware nie haruslah sbb kura kura perlukan tempat untuk basking WALAUPUN aku sendiri tak pernah tengok kura kura aku basking.

-Kedua-
Pemakanan.. Kura kura nie dia makan sayur,ikan,serangga. Jadi korang belilah pellet kura kura. Pellet sangat penting walaupun korang nak bagi kura kura korang makan sayur atau ikan sbb pellet ada vitamin and ada sumber yang secukupnya untuk kura kura. Aku sarankan korang bagi kura kura makan 2 kali sehari lebih kurang 4 pellet sehari. Kura kura tak boleh terlebih makan nanti mati and bagi sesiapa yang nak bagi kura kura dia makan sayur or ikan bagilah tapi jangan lupakan pellets. Pandai pandailah korang aturkan diet dia. Oh yeah, kura kura makan cacing juga tapi tak pasti cacing apa.. tak disarankan.

-Ketiga-
kebersihan.. kura kura tak suka air kotor jadi rajin2 basuh and tukar air plus,letaklah anti chlorine kerana binatang tak suka and tak boleh hidup dalam air berklorin seperti air paip dan juga makanan yang korang bagi tu haruslah dikutip semula selepas dua jam bagi makanan/pellet tu tak kotorkan air.

-Keempat-
kasih sayang.. Kura kura pon kene lah. Luangkan seminggu dua kali untuk kura kura korang. rajin2 lah cakap dengan dia bagi dia kenal tuan dia dan usap2 lah cengkerang lembut dia tuh sure die senyap jerr.. Plus,jangan letak die kat lantai nanti hilang plus dia memang tak suka.

Itu sajalah aku rasa yang perlu ada pada korang untuk jaga kura kura nie.. tapi bagi yang nak jaga kura kura seumur hidup. Sediakanlah tank aquarium yang besar. Bela kat situ pon boleh tak payah susah2 korang buat kolam depan rumah. :)

25 comments:

  1. why my kura kura xnk mkn??sy da try suap dia pellet n sayur but dia xnk mkn pun..air sy ltak anti chlorine n sy siap ltak pokok n batu2 lg..tmpt for basking pun ada..bley x tlg answer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah berapa lama dia tak makan? Ke baru beli kura kura tu? Kalau kura kura tu baru beli mmg ambil masa sikit utk kura kura tu mkn.. Kura kura kan haiwan yg pemalu..

      Delete
  2. sy nye kure2 dh hampir besar tapak tgn. tgh cari aquarium yg seswai utk beliau. any suggestion x? makin lama makin xbebas dia bergerak dlm aquarium skang. sian pon ade

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat home page turtle care ada gambar jenis2 tmpt tggal kura kura yg sesuai utk awak.. Pilih jer yg mana.. http://asyrafitusaya.blogspot.com/p/turtle-care.html :)

      Delete
  3. knapa kura kura sya cengkerang dia wrna putih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungking fungus attack atau mungkin kotor.. Kene selalu tukar air.. letak anti klorin semua tu.

      Delete
  4. Saya pun bela kura-kura. Maikel namanya. Size dia sekarang 5cm. Saya bagi dia makan 3 pellet waktu pagi, malam bagi makan dried shrimp (pet shop ada jual, RM10.50 untuk 25gram. Kadang kadang bagi makan cengkerik. Red eared slider ni kura-kura akuatik. So, dia WAJIB makan dalam air sebab dia takde saliva. Tiap hari kena jemur dia pada direct sunlight. Maknanya, bawa dia ke luar akuarium. Selama 15-20 minit. Akuarium saya 26cm x 16cm, paras air 6cm supaya dia boleh berenang. Lengkap dengan platform polisterin buat sendiri, dan water filter. Semua sekali cuma RM40+-. Bila ada filter, tukar air seminggu sekali pun OK. Next, kena beli uvb light. Baru dia boleh basking. Buat apa dia nak basking kalau takde light + heat kan. Ada apa apa yang boleh saya bantu lagi? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice one.. thanks for sharing bro! :)

      Delete
  5. salam . nk tny . kura-kura yg bru beli mmg kuat tdo ea? sb b4 this pena bela . hyper semacam je . xmcm yg baru nie . risau jgk tgk . mohon pencerahan . tQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. maybe kura kura awak msih malu2 lagi.. Kura kura kan haiwan yg pemalu.. so, ambik masa sikit utk dia suaikan diri. Nanti hyper la tu. :)

      Delete
  6. ASSALAMUALAIKUM..kenapa kura kura saya tak nak makan..risaulah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. kura-kura kau baru beli mmg mcm tu.. dia segan and tak nak makan.. Tapi lama kelamaan dia makan la. Tapi kalau risau sangat. Lepas bg taburkan makan dia, tutup lampu and biarkan kura2 tu bersendirian.

      Delete
    2. takpelah kura kura tu dh meninggalkan saya :(

      Delete
    3. dh lama dh beli

      Delete
  7. saya baru kura2 kecil semalam..risaw ye x dpt makan..so bru taw ye pemalu n lagi satu yang jantan kuat tino..yg betina asyik meronta2 nak kuar..ish..ade2 pe2 perlu saya buat x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah tu baru nak kenal, lama2 nanti okay la tu. Dont worry.

      Delete
  8. kura saya bru je mati. dia sjak beli mmg snyp je xhyper. yg seekor lg hyper lah sikit2. last2 pg td tgk dh trlentok mati ;'( mcm mna nak kasi hidup lame?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2, orang yang jual tu tak jaga dgn betul. Next time kalau nak bli..pastikan yang aktif. :)

      Delete
  9. sye ade bru bli kure2 .. sekor jntn & sekor btine ..slah sekor 2 x tau la jntn ker betine , dye x bukak mate dye .. yg lagi satu bukak mate dye .. dua2 x makan .. cam ne ek ??

    ReplyDelete
  10. cam ne nk knal kure2 tu red eared slider ke bukan ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah 3 hari dia tak bukak mata and tak makan maknya, kura2 tu sakit.. cuba try bagi secebis isi ayam utk boost dia punya lapar. Untuk kenal red eared slider, tepi telinga dia ada garisan pendek warna oren kemerahan..

      Delete
    2. Ayam mentah and pastikan takde lemak.. Bgi isi..

      Delete
  11. mcmne nk tau kura2 y mati sbb sy pnya kura2 kepala dy msuk dalm masa angkt pon dy x gerak ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kura2 tu mati, kepala,tangan dan kaki dia akan terkeluar. Kalau masa angkat semua tu masuk dlm cengkerang mksdnya dia malu la tu.. Jangan selalu pegang/angkat dia nanti dia stress. Usap cengkerang dia kalau nak bond dgn dia.

      Delete